30+ Vintage badpakken die laten zien wat mensen vroeger droegen

Dit artikel verscheen in Cleverclassic en werd hier met toestemming gepubliceerd.

Vintage badpakken

Tegenwoordig draait het bij zwempakken allemaal om het laten zien van zoveel mogelijk huid, zodat je alle zoete stralen kunt vangen als je op het strand bent. Maar de zwempakken van vroeger hadden een heel ander ontwerp. Bescheidenheid was toen de naam van het spel en veel zwempakken uit het verleden verwerkten modetrends in hun ontwerpen. In deze lijst nemen we een kijkje naar enkele vintage badpakken die je zin geven in een duik. Lees verder voor de volledige primeur.

Een patriottische dag op het strand

Hier zien we enkele vintage badpakontwerpen die je misschien beter kent. Terwijl vrouwen nog steeds sterk werden aangemoedigd om zoveel mogelijk van hun lichaam te bedekken, konden ze nog steeds een deel van hun huid in de zon laten liggen.

Shutterstock // Everett Collection

De populaire zwempakken uit deze tijd bestonden vaak uit een topje en een bijpassende korte broek of skort en soms zat er zelfs een riem bij.

Bescheiden Muzen

Hier zijn nog twee badpakontwerpen die je waarschijnlijk al kent. In deze tijd waren strepen de rage als het op badpakken aankwam en hoewel de afbeelding in zwart-wit is, kwamen ze meestal in een reeks felle kleuren.

Pinterest // @dalenavintage

Rood was vooral favoriet en was over het algemeen gemakkelijker te produceren. Zelfs op het strand hebben deze dames hun haar opgestoken – bescheidenheid gaat tenslotte boven alles.

Women’s Swim Team of Australia

Vrouwen die deelnamen aan het professionele zwemmen droegen zwemkleding die een beetje verschilde van de zwemkleding die beschikbaar was voor het publiek, hoewel bescheidenheid nog steeds de naam van het spel was.

Wikimedia Commons // George Grantham Bain Collection // Public Domain

Deze pakken bestonden meestal uit één stuk en bedekten daaronder een bikiniset. Te oordelen naar deze foto, waren ze niet de meest comfortabele dingen in de wereld om in te zwemmen.

Klaar, af, zwemmen!

.

Haar was, en is nog steeds, een groot deel van de mode van vroeger en de meeste vrouwen wilden er zeker van zijn dat hun haar er altijd zo goed en gezond mogelijk uitzag.

Ranker // USC Libraries

Zout water kan behoorlijk schadelijk zijn voor je haar, vooral als je regelmatig in zee zwemt, dus om dit tegen te gaan hebben veel dames ervoor gekozen om badmutsen te dragen om hun lokken te beschermen. Misschien niet het meest modieuze accessoire tegenwoordig, maar in die tijd waren ze helemaal in.

Buster Keaton en meisjes

Deze foto laat de verscheidenheid zien die aanwezig was in de damesmode van vroeger, zelfs als het ging om zoiets eenvoudigs als een badpak. Hier kunnen we zien dat, hoewel de kledingstukken vaak vrij eenvoudig waren, ze elementen bevatten die ze ‘modieus’ maakten.

Pinterest // @artdotcom

Zoals riemen, bijvoorbeeld, of gescheiden in twee stukken die een deel van het middenrif blootlegden. Andere waren eenvoudiger en leken meer op een jurk dan op een badpak.

Genieten van het zwembad

Deze foto geeft goed weer hoe vloeiend de mode vroeger was. In die tijd leken de ontwerpen voor mannen- en vrouwenzwempakken vaak veel op elkaar omdat van mannen werd verwacht dat ze net zo bescheiden en respectabel waren als vrouwen.

Ranker // Hulton-Deutsch

Daarom droegen ze vaak eendelige zwempakken, vergelijkbaar met die van de dames, die het grootste deel van hun lichaam bedekten. Ze zien er echter wel iets comfortabeler uit.

De Tiller Girls treden op

.

Eén ding dat je misschien is opgevallen aan de zwempakken die tegenwoordig gedragen worden dat verschilt van de zwempakken die vandaag de dag gedragen worden zijn… de schoenen! Schoenen werden beschouwd als een integraal onderdeel van elke zwemoutfit omdat ze ontworpen waren om je voeten te beschermen.

Pinterest // @the_telegraph

Op deze foto zien we de Tiller Girls allemaal een routine uitvoeren in hun badpak. Natuurlijk draagt elk van hen een stijlvol paar schoenen en sokken om de look compleet te maken.

Mode voor alle leeftijden

Deze foto is genomen in 1895 en laat de dramatische verandering zien die de mode aan het begin van de 20e eeuw onderging. Voor die tijd werd van vrouwen verwacht dat ze naar zee ‘zwemjurken’ droegen om hun bescheidenheid zoveel mogelijk te bewaren.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Bijna elke centimeter huid was bedekt, dus geen kleurtje voor deze dames! Van mannen werd ook verwacht dat ze zich behoorlijk bedekten, hoewel korte broeken met korte mouwen waren toegestaan.

Kinderen zijn kinderen

Hoewel de kleding die naar het strand gedragen moest worden misschien niet leuk was, weerhield dat kinderen er niet van om plezier te hebben. Deze jonge mensen wisten nog steeds hoe ze zich moesten vermaken op het strand, zelfs als hun kleding een beetje ongemakkelijk was.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Zonnehoeden werden steeds populairder. We zien ook dat de mouwen iets korter werden – zowel voor dames als voor heren.

Een beetje make-up op Manhattan Beach

Heel lang werd make-up beschouwd als een cruciaal aspect van de outfit van een vrouw – geen enkele respectabele dame zou het huis verlaten zonder op zijn minst wat rouge op haar wangen aan te brengen. Gelukkig is dat tegenwoordig anders. Make-up is een optioneel accessoire geworden in plaats van een essentiële stap om je klaar te maken.

Pinterest // @eli32009

De dames op deze foto (genomen rond 1930) zijn te zien terwijl ze hun gezicht bijwerken tot hun knieën in het water van Manhattan.

Afdrogen na een dagje strand

Er is waarschijnlijk geen beter gevoel dan na een dagje strand jezelf afdrogen. Je lichaam is moe, je geest is uitgeput en het enige wat je wilt is naar huis gaan en slapen.

Ranker // adoc-photos

Vaak heb je een blij gevoel nadat je een paar uur in de zon hebt gelegen. Mensen genieten al honderden jaren van deze traditie. De Engelse meisjes op deze foto, die rond 1910 werd genomen, zijn daar het bewijs van.

Druppeldrogen op de pier

We hebben het allemaal wel eens gedaan. We zijn allemaal wel eens vergeten om onze handdoeken mee te nemen naar het strand of het zwembad; als dat gebeurt, heb je geen andere keuze dan jezelf aan de lucht te laten drogen. Het is niet de prettigste gewaarwording ter wereld, maar we doen wat gedaan moet worden.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Deze mannen uit 1920 bewijzen dat mensen al eeuwenlang vergeetachtig zijn en ervoor kiezen om na een dag zwemmen op de pier te gaan druipen. Hun zwemkleding lijkt op een badjas en beschermt hun bescheidenheid en lichaam tegen de zon.

Klaar om erin te duiken

Hier hebben we weer een foto uit 1895 van een vrouw die zich klaar lijkt te maken om het water in te duiken. Haar badpak bestaat uit een zwemjurk, wederom bedoeld om haar lichaam te bedekken en tegelijkertijd haar lichaamstype zo goed mogelijk te flatteren.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Ze heeft ook een baret op om haar haar tegen de zon te beschermen. Kousen waren, nogmaals, een must om een zwempak compleet te maken, want een dame kon niet teveel huid laten zien in het openbaar!

Een Australische zonaanbidder

Westerse mode was in de jaren 20-90 een wereldwijd fenomeen. Hier zien we een Australische vrouw die wat zonnestralen vangt in een badpak dat sterk geïnspireerd is op de badpakken die in die tijd door Amerikaanse vrouwen gedragen werden.

Facebook // Elevation. the flame store 

Ze heeft haar look afgemaakt met een paar sandalen, en dat is het wel zo’n beetje! We kunnen zien dat kleding minder gericht is op bescheidenheid en meer op esthetiek en comfort.

Samen in de Californische branding

Niet alle vrouwen wilden badmutsen dragen om hun haar te beschermen. Niet alle vrouwen zouden immers hun haar nat maken als ze naar het strand gingen.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Sommigen kozen ervoor om hun haar in een updo te doen en het te versieren met een strik, meestal in een kleur die bij hun zwempak past of het aanvult. Deze meiden besloten nog een stapje verder te gaan en hun strandoutfits te coördineren. Dat is pas echte vriendschap!

Een Franse familie op de rotsen

De zwemmode voor mannen was net zo divers als die van vrouwen, met een scala aan patronen, kleuren en stijlen. Een groot deel van deze verscheidenheid wordt vertegenwoordigd door deze Franse familie, die rond 1920 werd gefotografeerd.

Facebook // Old Photos

Op deze foto zie je een gestreept tweedelig pak, een eenvoudig eendelig pak en een comfortabele trui. Ze dragen ook allemaal een hoed, meer om hun huid te beschermen tegen de zon dan om de kwaliteit van hun haar te behouden.

Zonnehoed Showcase

We hebben het al een paar keer gehad over zonnehoeden, maar deze foto laat goed zien hoe populair ze vroeger waren. Zonnehoeden werden beschouwd als cruciaal om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Maar ze waren ook vaak een belangrijk modeaccessoire dat vrouwen gebruikten om hun outfits compleet te maken.

Pinterest // @flickr

In deze ongelooflijke weergave van vintage zwemmode zijn deze dames te zien met hun unieke zonnehoeden, die elk hun outfit perfect aanvullen!

Haasje-over op de pier

Ga op een drukke dag naar een willekeurig strand en je zult ongetwijfeld minstens twee mensen aantreffen die een spelletje haasje-over aan het spelen zijn. Het is een klassieke activiteit die al jaren wordt gebruikt om de tijd te doden. Deze foto uit 1935 is daar het bewijs van. Afgezien van de perfect getimede capriolen, doen deze dames fantastisch werk door de badpakkenmode van die tijd te laten zien.

Pinterest // @val75017

Hun looks zijn compleet met een bescheiden paar hakken die eruit zien alsof ze niet al te comfortabel kunnen zijn geweest om te dragen tijdens het rondlopen op het zand.

Een rij schoonheidsdeelneemsters

Gelukkig zijn de tijden veranderd sinds deze foto werd genomen in 1935. Deze schoonheidsdeelneemsters wegen zich – slank zijn werd in die tijd beschouwd als de sleutel tot mooi zijn.

Ranker // Hulton-Deutsch Collection

Sindsdien is onze perceptie van schoonheid drastisch verbeterd, hoewel we nog een lange weg te gaan hebben. Nogmaals, deze dames dragen allemaal een paar hakken, zoals toen gebruikelijk was bij alle outfits.

Spetteren in Massachusetts met mama

Als er ooit een vintage badpakfoto was waardoor we meteen naar het strand wilden, dan is het deze wel. De blijdschap op het gezicht van deze moeder terwijl ze geniet van wat waterpret met haar gezin is genoeg om je zin te geven om de dichtstbijzijnde oceaan in te duiken.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Moeder en dochter dragen twee haaraccessoires die heel gewoon waren voor vrouwen in die tijd, terwijl de zoon zijn lokken loslaat in het water.

Fietsen voor twee op het strand

Er zijn genoeg manieren om je te vermaken op het strand waarbij je niet doorweekt raakt van het zoute water. Een daarvan is een fietstocht. En hoe kun je beter genieten van een fietstocht dan samen met een vriend of vriendin?

Ranker // George Rinhart

Deze dames besloten om met z’n tweeën op hun fiets over het strand te slenteren en kozen ervoor om een set parasols mee te nemen om zich tegen de zon te beschermen. Leuk!

Een strand bedekt met ijs

Deze foto, genomen rond 1920, laat een groep vrienden zien die genieten op het bevroren strand in Washington D.C., vlakbij de 14th Street Bridge. Ze bewijzen dat het niet altijd warm en zonnig hoeft te zijn om van het strand te genieten.

Pinterest // @Glamourdaze

Zelfs als het een dag vriest, kan het strand leuk zijn als je niet bang bent om het een beetje koud te krijgen. De vrouw die het grote stuk ijs vasthoudt, laat een minder gebruikelijk zwempak zien, namelijk een unitard over de hele lengte.

Een vriend fossiliseren op Coney Island

Je vriend in het zand begraven – of begraven worden in het zand – is een overgangsrite als het gaat om tijd doorbrengen op het strand. Het is een van die activiteiten die je gewoon moet doen als je er bent, anders heb je de zee nog niet helemaal ervaren!

Ranker // George Rinhart

Dit meisje bedekt haar vriendin volledig in het zand terwijl ze uitrust. We kunnen ons niet voorstellen dat het andere meisje erg comfortabel wakker werd met zand over haar hele lichaam.

Poseer

Deze drie dames poseren voor een film van Mack Sennet op deze foto uit 1927. Ze hebben allemaal hun beste zwemkleding aangetrokken, compleet met een stijlvol paar schoenen.

Ranker // Library of Congress

Natuurlijk, omdat ze op de set van een film zijn, dragen ze allemaal een gezicht vol make-up, wat waarschijnlijk niet de meest comfortabele ervaring was in de hete zon! Maar in die tijd was schoonheid pijn en ze zagen er zeker heel mooi uit.

Zwemmen in Margate

Hier zien we wat zwemmode die ontworpen is voor kinderen. In het geval van kleine kinderen kreeg comfort voorrang bij het creëren van kleding, hoewel er nog steeds rekening werd gehouden met esthetiek.

Pinterest // @Virodebemika

De twee jonge meisjes op de foto dragen typische zwemkleding voor kinderen, meestal een trui uit één stuk met een lint in de taille om het goed vast te houden. Natuurlijk dragen ze een zonnehoed om niet te verbranden.

Jonge flappers op hakken

Deze jonge vrouwen showen typische strandmode op deze foto uit 1923. Maar ze pronken ook met de kapsels die in die tijd populair waren.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Vrouwen die kort haar wilden, kozen vaak voor een getrimde bob, terwijl langer haar meestal in een keurig verzorgd kapsel werd gestoken om het uit het gezicht te houden. Halflang haar werd ook uit het gezicht gehouden en meestal gekruld om het modieuzer te maken.

Badjas, iemand?

.

Omdat bescheidenheid nog steeds een belangrijk onderdeel van de damesmode was, kozen veel dames ervoor om hun badkleding te bedekken met badjassen. Deze waren altijd modieus en soms gemaakt van zijde.

Facebook // Fascination Street

De meeste badjassen hadden een volledige cape en lange mouwen en werden meestal naar het strand gedragen om aan de waterkant te worden uitgetrokken. Zodra een vrouw uit het water was, werd de jas weer aangetrokken.

Een elegante etalage

Na jaren van opgestapelde kleding in het water, verruilden vrouwen hun langere zwempakken voor meer vormvaste zwempakken met kortere rokken. Natuurlijk mochten deze zwempakken niet te onthullend zijn, anders kon een dame er ernstige gevolgen van ondervinden.

Yahoo // Keystone-France

Annette Kellerman, een Australische zwemster die records vestigde, werd op een strand in Boston gearresteerd wegens onfatsoenlijk gedrag omdat ze een badpak droeg dat tot haar knieën reikte. Jakkes!

Meer huid tonen

Naarmate de jaren verstreken werden badpakken praktischer en als gevolg daarvan lieten ze ook meer van het lichaam van de vrouw zien. Diepe boothals, of V-hals zoals wij ze kennen, werden de rage en de armsgaten in zwempakken werden groter en groter.

The Graphics Fairy // thegraphicsfairy.com

Zwempakken kwamen ook in fellere kleuren, met mooie accessoires zoals riemen. Badmutsen werden nog steeds veel gedragen en ze werden zelfs voorzien van kinbandjes om ze goed vast te houden.

Regels en voorschriften

Hoewel bescheidenheid langzaam werd afgeschaft, moesten vrouwen er nog steeds goed op letten dat hun zwemkleding niet te onthullend of te kort was. Stranden hadden zeer specifieke regels die bescheidenheid sterk aanmoedigden.

Twitter // @marinamaral2

Op sommige stranden waren er zelfs speciale hulpsheriffs of politieagenten die patrouilleerden. Sommigen gebruikten een meetlint om bepaalde delen van de outfit van een vrouw op te meten, zoals de afstand tussen haar knieën en haar pak.

Eenvoud zelve

In de jaren ’20 en ’30 droegen mannen zwempakken die meestal uit één stuk bestonden en leken op een tanktop die aan een korte broek vastzat. Het ontwerp was erg eenvoudig en meestal bedekt met dikke, horizontale strepen.

Pinterest // @vintageeveryday

De kleuropties waren vrij beperkt, met de meeste mannenzwempakken in kleuren zoals blauw en wit of rood en bruin. Niet dat ze klaagden natuurlijk – de mannen van deze decennia waren veel minder bezig met mode.

Een boottocht voor vier

In de jaren 30 begonnen vrouwenzwempakken op mannenzwempakken uit een stuk te lijken. Ze hadden hogere uitsnijdingen in de benen en lieten meer van de rug van de vrouw zien dan in het verleden.

Pinterest // @ivillage

We begonnen in deze tijd ook dunne bandjes te zien, waardoor ze meer leken op de zwempakken die tegenwoordig op stranden worden gedragen. De dames op deze boot droegen pakken die gemaakt waren van lichtere, comfortabelere materialen met meer flexibiliteit.

Een zwemjurk

In de jaren 40 onderging het eendelige damesbadpak nog een verandering en leek nu op een korte, nauwsluitende jurk met dunne bandjes en een V-hals. Het topje zag eruit als een standaard bh, terwijl de rok lang genoeg was om de heupen, achterkant en bovenbenen van een vrouw te bedekken.

Reddit // u/ImagesOfNetwork

Je ziet ook veel haltertopjes tijdens dit decennium, omdat het een van de populairste badpakontwerpen was. Deze vrouw laat het perfect zien!

De bikini gaat uit

Louis Read, een Franse ontwerper, wordt gecrediteerd voor het creëren van een gewaagd tweedelig zwempak dat later bekend zou staan als de eerste bikini in 1946. Het onthulde lichtjes het middengedeelte van een vrouw en was gemaakt van een kort broekje en een haltertopje.

The Telegraph // telegraph.co.uk

Bandeautopjes met halterbandjes waren ook erg populair in dit decennium. En deze enigszins onthullende looks werden erg populair in Amerika tijdens de jaren 30 en 40. Om het moreel van de troepen op te krikken, misschien?

Slips!

.

In de jaren ’40 werd de zwemslip voor mannen populair. Ze zaten meestal hoog in de taille en waren vrij kort. Ze werden vaak van wol gemaakt, maar er werden ook stoffen van spandexmix gebruikt om slips van te maken.

Twitter // @kelownamuseums

Het was ook in dit decennium dat zwembroeken voor mannen, die iets langer en losser waren dan slips, behoorlijk populair werden. Meestal hadden ze echter geen leuke prints zoals slips.

Het is tijd voor kleur

Eindelijk! Een foto in kleur! Terwijl de een- en tweedelige pakken er nog steeds hetzelfde uitzagen als de pakken die populair waren in de jaren ’40, veranderden de materialen die werden gebruikt om ze te maken voortdurend in de jaren ’50.

Pinterest // @rlap528

Elastiek en nylon werden vaak gebruikt om de pakken rekbaarder te maken, waardoor ze ook sneller droogden. Prints werden spannender en badpakken werden een andere manier voor vrouwen om hun gevoel voor mode te uiten.

Vormvast groeit in populariteit

In de jaren 60 werden bikini’s kleiner en strakker en zelfs de meer bescheiden eendelige pakken werden onthullender. In het midden van dit decennium waren laag uitgesneden zwembroekjes helemaal in en bikini’s werden nog steeds steeds populairder.

Yahoo // Armstrong Roberts

Deze zwempakken werden over het algemeen gemaakt met Nylon of Lycra waardoor ze strakker waren en beter aan het lichaam pasten. Ze waren vergelijkbaar met wat we vandaag de dag zien.

Opgeruimd staat netjes

In de jaren 70 waren badpakken onthullender dan ze ooit waren geweest, waardoor vrouwen en mannen bruin konden worden op het strand.

Yahoo // yahoo.com

String bikini’s, strings, doorschijnende pakken en uitgesneden zwempakken werden razend populair in dit decennium. Het was ook een tijd van kleurrijke zwempakken.

Patronen, patronen, patronen

Zwempakken voor vrouwen waren in dit decennium vaak bedekt met kleurrijke patronen en, nog spannender, dat waren de zwempakken voor mannen ook.

Facebook // Audiodrom

De zwempakken die mannen droegen hadden meestal een lengte die vandaag de dag nog steeds populair is. Hoewel ze in de jaren 70 soms werden geaccentueerd door modieuze riemen. Laten we dat terugbrengen!

De gedurfde jaren 80

Het mag geen verrassing zijn dat de jaren 80 een gedurfde esthetiek hadden. Luide dierenprints en felle neonkleuren waren trendy in deze tijd. Bovendien werden zwempakken gekenmerkt door lage halslijnen met hogere pijpuitsnijdingen.

Facebook // North Beach Village

Deze stijl stond ver af van sommige eerdere decennia. Maar het is fascinerend om te zien hoe badpakken door de jaren heen zijn geëvolueerd! We kunnen alleen maar zeggen dat we er geen hekel aan hebben!

Een duik in Boston, 1919

In de tijd dat deze foto werd genomen, werd het tonen van te veel huid in een openbare ruimte als ongepast en onbeleefd beschouwd. Daarom dragen de meeste zwemmers op dit strand vrij volledige bedekkende badpakken.

Ranker // Kirn Vintage Stock

Zoals je kunt zien, dragen de dames zelfs badpakken die op jurken lijken! In die tijd liepen kleding- en modetrends voorop – net als nu!

Klaar om te vissen

Deze vintage dame tilt bescherming tegen de zon naar een heel nieuw niveau met deze ongelooflijke zonnehoed, die groter lijkt te zijn dan haar torso.

Ranker // George Rinhart

Maar het heeft een praktisch doel – ze staat op het punt om te vertrekken op haar eigen visreisje en als je iets weet over vissen, dan weet je hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tegen de zon. Met die enorme zonnehoed moet het geen probleem zijn om niet te verbranden!

Graven naar schatten

Deze foto uit 1915 laat goed zien hoe ingewikkeld vrouwenmode in die tijd was, zelfs als het ging om zoiets simpels als een badpak. Hier zien we twee jonge dames die een badpakjurk uit één stuk dragen, met daaronder een korte broek en kousen voor maximale bescheidenheid.

Pinterest // @phenixphoto

Schoenen waren natuurlijk een must en we kunnen ons alleen maar voorstellen hoe ongemakkelijk het zou worden als die schoenen nat werden.

Schoonheidswedstrijd

Schoonheid was altijd de naam van het spel, ongeacht de gelegenheid, en het strand was zeker niet anders. Hier zien we een groep jonge vrouwen in de rij staan om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd in badpak!

Ranker // Herbert E. French

Ze hebben allemaal hun beste badkleding aangetrokken, compleet met hoeden en schoenen voor de meesten. De ontwerpen hebben vorm boven functie verkozen en we kunnen ons niet voorstellen dat deze zwempakken erg comfortabel zijn om in te zwemmen.